Odkryj mój sekret na tani gulasz. Ten szybki obiad zaskakuje smakiem i jest dziecinnie łatwy

Dodano:
Gulasz z parówkami Źródło: Shutterstock / photocrew1
Tani gulasz z parówkami to zupa i drugie danie w jednym. Wystarczy podsmażyć składniki, zalać bulionem, chwilę pogotować i można cieszyć się smakiem jednogarnkowego obiadu.

Gdy nie mam czasu na długie stanie przy kuchni, biorę trochę warzyw oraz wysokiej jakości parówki i robię ekspresowy gulasz. Danie zachwyca smakiem i zapewnia długie uczucie sytości.

Na co warto zwrócić uwagę, kupując parówki?

Parówki nie cieszą się dobrą sławą, bo skład wielu produktów pozostawia wiele do życzenia. Niektóre parówki nie zawierają mięsa, a jedynie oddzielone mechanicznie od kości resztki oraz wypełniacze np. soję i zbędne dodatki do żywności. Takie produkty są bezwartościowe pod względem odżywczym. Bez problemu można jednak kupić parówki wieprzowe oraz drobiowe o bardzo dobrym, krótkim składzie, które zawierają jedynie mięso i przyprawy. Wysokiej jakości parówki, choć są produktem przetworzonym, mogą stanowić składnik zdrowej diety.

Wskazówka: koniecznie sprawdź, czy parówki nie zawierają w składzie azotynu sodu (E250), który podczas obróbki termicznej przekształca się w toksyczne związki.

Jak zrobić tani gulasz z parówkami?

Mój przepis na gulasz z parówkami uwzględnia sporo warzyw. Robię go z dodatkiem m.in. pora, zielonego groszku, pieczarek, marchewki i ziemniaków. Możesz dodać również inne warzywa np. korzeń pietruszki, seler naciowy, pomidory i kolorową paprykę.

Do dań jednogarnkowych najlepsze są ziemniaki o wysokiej zawartości wody i niskiej zawartości skrobi. Takie ziemniaki nie rozpadają się w czasie gotowania na małe kawałki. Polecam użyć ziemniaków sałatkowych, które nie są mączyste. Przed dodaniem ziemniaków do pozostałych składników możesz obsmażyć je na mocno rozgrzanym oleju, dzięki czemu szybciej zmiękną w czasie gotowania i będą miały wyjątkowy smak.

Wskazówka: warzywną bazę potrawy możesz również wykorzystać do przygotowania gulaszu z piersi kurczaka lub potrawki z mięsem z rosołu, kiełbasą oraz pokrojoną w kostkę szynką.

Przepis: Gulasz z parówkami

To proste danie zrobisz szybko i tanio, a smakuje świetnie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
526 w każdej porcji

Składniki

  • 8 parówek z szynki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 250 g pieczarek
  • 200 g mrożonego groszku
  • 15 cm kawałek białej części pora
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówMarchewkę, pora i ziemniaki obierz oraz umyj. Pokrój ziemniaki w dużą kostkę, a marchewkę i pora w półplasterki. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój w plasterki lub kostkę. Parówki pokrój na mniejsze kawałki.
  2. SmażenieNa dużej, głębokiej patelni z grubym dnem lub w rondlu rozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę oraz pora. Dodaj czosnek i smaż na małym ogniu 1 minutę, cały czas mieszając. Zwiększ grzanie, dodaj pieczarki oraz oregano i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż grzyby lekko się przyrumienią. Na koniec dodaj marchewkę i smaż jeszcze 2-3 minuty, często mieszając.
  3. Dodanie bulionu i ziemniakówWlej na patelnię podgrzany bulion oraz dodaj ziemniaki. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą niemal miękkie. Wskazówka: w czasie gotowania może być konieczne dodanie większej ilości płynu.
  4. Dodanie groszkuPrzelej mrożony groszek wrzątkiem i dodaj na patelnię. Gotuj do miękkości groszku.
  5. Dodanie parówekGdy wszystkie składniki będą miękkie, a sos lekko zgęstnieje, dodaj pokrojone parówki i gotuj jedynie 2-3 minuty, żeby się zagrzały. Wskazówka: możesz również dodać parówki, wymieszać potrawę, wyłączyć grzanie i pozostawić pod przykryciem na 10 minut – parówki są gotowe do spożycia, więc wystarczy, że się podgrzeją w gorącym sosie. Gotową potrawę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Gulasz z parówkami podaję gorący jako jednogarnkowe danie na obiad lub kolację. Przed podaniem lubię udekorować porcje potrawy świeżą, ulubioną zieleniną.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...